Dagligt bruk = missbruk?

En vanlig kommentar man läser om på nyheterna, när cannabis-motståndare citeras, är att man vill stoppa missbruk. Men vad är missbruk egentligen? Man läser även påståendet ”de flesta som röker cannabis, missbrukar det”. Kan detta stämma?

Låt oss säga att du brukar cannabis dagligen. Betyder det att du är missbrukare? Du dricker även kaffe dagligen. Det måste betyda att du är kaffe-missbrukare? I Sverige dricker man näst mest kaffe i hela världen. Innebär detta att Sverige har näst mest drog-missbrukare i hela världen? Tveksamt. Borde kaffe vara olagligt eftersom så många ”missbrukar” substansen? Vad skulle hända om kaffe-bruk var straffbart? I Sverige har vi faktiskt haft kaffeförbud. Det som hände var att smugglingen ökade, kriminella organisationer skapades och vanliga Svenssons straffades. Oftast ger till och med normalt kaffebruk negativa biverkningar och är beroendeframkallande. Normalt cannabisbruk rapporteras inte vara beroendeframkallande och istället för negativa biverkningar, får patienterna positiva effekter i form av välmående (OBS! Detta välmående går inte över till illamående eller baksmälla, som med alkohol).

Ett allmänt missförstånd i Sverige är att man likställer cannabis med hasch. Vilket är som att likställa alkohol med Absinthe. Hasch är ett koncentrat, som är mycket starkare än gräs/weed/marijuana (naturlig cannabisblomma). Vi bör vara medvetna om att hasch kan innehålla upp till sex-dubbla mängden THC (ämnet som gör en ”hög”). Hasch är den vanligaste cannabis-sorten i Sverige. Detta på grund av att det är helt enkelt lättast att smuggla och sälja.

Vi får inte glömma CBD (ämnet som används i medicinskt syfte runt om i världen), som inte gör oss höga. Hasch kan absolut vara dåligt för unga, men istället för att skrämmas, måste undervisa varandra, våra barn och ungdomar om vad cannabis egentligen är. Vore det dessutom inte bättre om vi var medvetna om vad våra ungdomar använde för något och visste vad som säljs på butikerna? I dagsläget har vi tyvärr inte koll på vad som finns i marknaden, då Sverige avstår från all ansvar och olyckligtvis vägrar reglera cannabisförsäljningen och bruket.

För att få ner bruket hos våra ungdomar, måste något göras. Dagens förbud resulterar i statistik som tydligt visar att cannabiskonsumtionen ökat stadigt i 40 år och siffran blir större hela tiden. Vem som helst köpa cannabis (iaf vad vi tror är cannabis) på gatan, för dessa försäljare frågar aldrig efter legitimation eller om man är myndig. Om vi däremot legaliserade cannabis, skulle ett välfungerande system (som utövas vid försäljning av tobak och alkohol) gälla, vilket i sin tur resulterar i att ungdomar inte längre kan få tag på cannabis lika lätt som i dagsläget.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s