Cannabis och schizofreni

Det är allmänt känt att cannabis ökar risken för schizofreni. Men stämmer detta verkligen? Enligt de senaste studierna ska cannabis kunna lindra schizofreni mer än traditionella läkemedel. Men vi glömmer det för en stund, och låt oss anta att det ökar chanserna att för schizofreni.

Cirka 0,3% av människor har risken att drabbas av schizofreni. Om cannabis var lagligt och alla människor i Sverige började röka cannabis. Inte bara röka cannabis, utan missbruka cannabis. Låt oss jämföra med en drog som är betydligt starkare och mer beroendeframkallande, alkohol. 10% av alla alkoholbrukare dricker riskabelt.

Okej, hittills har vi 0,3% och från dessa 0,3% blir 10% missbrukare. Nu är vi nere på 0,03%. Alltså, 0,03% av oss vanliga Svenssons kan ha anlag för att utveckla schizofreni från cannabismissbruk. Kom ihåg att detta är resultatet om ALLA i Sverige brukar cannabis. I dagsläget är det fler än var tionde svensk som brukat cannabis. Då är vi helt plötsligt nere i 0,003% risk att drabbas av schizofreni. Är det schizofreni som vi verkligen är rädda för? Risken för trafikolyckor är större än att utveckla schizofreni från cannabisbruk. Ska vi förbjuda alla fordon i vårt land?

Resterande 99,997% som brukar cannabis lever helt normala och schizofreni-fria liv. Trots det, fortsätter vi straffas för personligt bruk. De 0,003% som hamnat i svår missbruk döms till fängelse alternativt böter. Förutom detta, får dessa personer ingen hjälp och tvingas leva ett kriminellt liv för att vi behandlar dem som kriminella istället för att hjälpa dem.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s