Myter om cannabis

Påståenden som stämmer eller inte stämmer om cannabis är oundvikligt när man talar om ämnet. Oftast dyker dessa punkter upp i diskussion mellan en person som är påläst inom ämnet och en som inte studerat cannabis. Vilka är de vanligaste myten?

1. ”Cannabis är inte så farligt” – är en väldigt vanlig kommentar. Stämmer detta? Frågan är; vad är inte farligt? Det mesta är farligt om man inte är smart och inte hanterar det på ett ansvarsfullt sätt. Sockerberoende är ett av västvärldens största problem, som till och med tar livet på människor. Äter man godis, fikar eller annat gott flera gånger i veckan så är man helt enkelt sockerberoende. Eller är man det? Om du måste gömma dig för dina kompisar eller familjemedlemmar när du gör det, så mest troligt ja. Betyder det att socker borde vara olagligt för alla i Sverige? Cannabis har inte dödat en människa under dess 10 000 års tid, är bra att komma ihåg.

2. ”Cannabis är inte beroendeframkallande”. Det här är en svår fråga, eftersom Cannabisbloggen inte specialiserar sig på beroendeproblem. När man hör en bra låt och man vill höra den på nytt. Är man då beroende av musik? Kanske, men varför skulle man inte vilja göra det? Både musik och cannabis frisätter dopamin på samma sätt, vilket är det som gör att man vill uppleva det igen.

3. ”Cannabis är medicin”. Om någon säger nej här, så är det rekommenderat att den personen tar en halvtimme från sin dag och läser om ämnet. Det finns inget som kan motbevisa detta. Det är fakta att cannabis är medicin, som använts i flera tusen år.

4. ”Cannabis är inte värre än alkohol”. Medan alkohol gör oss aggressiva ibland, så har cannabis tendensen att göra det motsatta. Poliser runt om i världen säger att våldsamt beteende är inte något de ser hos personer som brukat cannabis, men med alkohol är det tyvärr extrema mängder och extrema fall utav våld. Om människor hade tillgång till cannabis, skulle det inte vara en bra ”motsats” till att minska detta beteende genom att normalisera och jämna ut dessa skillnader?

5. ”Portugal har ju lyckats med sin avkriminalisering”. Bilden nedan säger mer än tusen ord.

Sweden-portugal-graph

För dem som inte är medvetna, så avkriminaliserade Portugal alla droger 2001. Skattepengarna har lagts på något annat än kraftiga polispatruller som hopplöst försöker minska på drogproblemen, till exempel på vård för personer med beroendeproblem. Vad har hänt i Sverige? Idag spenderar regeringen mer pengar än någonsin tidigare på att försöka minska drogbruket i landet. Vad har det lett till? Ja, kolla på tabellen igen. FN har kritiserat vår narkotikapolitik. Vad väljer vi i Sverige att göra åt saken? Spenderar hundratals miljoner kronor årligen i form av befolkningens skattepengar. Vad får vi för resultat? Än en gång, ta en titt på tabellen ovan.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Myter om cannabis

  1. Jesper skriver:

    Skulle vilja ha källan till den statistiska bilden!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s