När ska Sverige avkriminalisera cannabis?

Minst 10 länder i Europa har avkriminaliserat/legaliserat cannabis och siffran ökar hela tiden. Förutom dessa, har även flera länder ”gett upp” kriget mot en planta och därmed slutat jaga medborgare och slutat behandla de som kriminella.

Sverige spenderar mer än 256 miljoner kronor om året mot droger (OBS! Cannabis är huvudsakligen i fokus). Polisen hittar fler och fler odlingar och beslagtar droger från befolkningen. Idag åker odlare och brukare fast mer än någonsin tidigare i Sveriges historia. Politiker fortsätter säga att Sveriges narkotikapolitik är framgångsrik.

256 miljoner kronor om året och vad är resultatet? Ungefär 1% av all cannabis som brukas i landet beslagtas. Endast 1%. Teoretiskt sett måste regeringen spendera närmare 26 miljarder kronor (kom ihåg att det här är dina skattepengar lika mycket som mina), om de vill att ”alla” cannabisbrukare tas fast. Men då tillkommer otroliga belopp (än en gång från våra skattepengar) till rättegångar, fängelsedomar, bygga tiotals nya fängelser, vård, behandling osv.

Vissa politiker säger att ”vi måste ta det sakta med dessa förändringar”, men vi har sakta sett resultatet i 50 år. Det börjar vara dags för förändring.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s