Leder cannabis till andra farligare droger?

När man diskuterar cannabis med en person som inte har kunskap om ämnet, får man ofta frågan ”Men leder inte cannabis till andra farligare droger?”. Det kan vara svårt att hålla för leendet, när man ska svara. Så här sa forskaren Gabriel Nahas när han talade om hans Stepping Stone Hypothesis: ”This hypothesis, also known as the gateway hypothesis, basically means that cannabis use will ‘automatically’ lead to the use of other drugs that are considered more dangerous.”

Det här har diskuterats i decennier och forskarna är överens om att det inte finns någon som helst grund till detta påstående. Så här sammanfattar en studie: ”The main reasons for this is the absence of any scientific indications – in a biological and pharmacological sense – that support this thesis, nor is there any empirical evidence suggesting such a relationship.”. Alltså finns det inga vetenskapliga bevis på biologiska och farmakologiska sammanhang.

Att cannabis automatiskt skulle leda till andra farligare droger, har alltid varit och kommer alltid förbli en myt, som en person hittat på för tiotals-år sedan. 1 av 104 cannabisbrukare har någon gång testat kokain. Färre än 1 av 104 har någon gång testat heroin. Enligt Gabriel Nahas teori borde alla cannabisbrukare testat andra farligare droger. Om inte alkohol räknas in i detta, så kan vem som helst se och förstå att bara för att man röker lite ogräs, betyder det inte att man blir heroinmissbrukare.

Trots bevis på vetenskaplig nivå, så tror våra svenska politiker på den här myten än 2015.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s