Svensk droginformation

När man läser om cannabis och dess egenskaper på svenska webbsidor, får man sällan läsa om dess positiva egenskaper. Det tas upp eventuella biverkningar, som endast ett fåtal personer möjligtvis drabbas utav, och dessa biverkningar framkommer vid grov dagligt missbruk (som för övrigt endast 1-3% hamnar i). Varför väljer våra största svenska droginformations-sajter att redovisa endast dessa punkter? Varför skriver de det som ”fakta”?

Man får heller inte glömma bort att många av dessa så kallade ”bieffekter” har motbevisats på vetenskaplig nivå hundratals gånger runt om i världen. Varför finns då dessa påståenden kvar i vårt land? Dessa studier, där många är gjorda på 60- och 70-talet, borde inte stå som grund för en debatt år 2015.

Många talar om inkörsport. Hur får man reda på vad som är en inkörsport till tunga droger? Man tar t.ex. heroinmissbrukare och kollar om dessa personer använt cannabis. Mest troligt är svaret ja. Betyder det att cannabis är inkörsporten till heroin? Troligen har dessa missbrukare även använt alkohol. Betyder det att alkohol är inkörsporten till heroin? 100% av dessa personer har även druckit vatten och mjölk. Betyder det att vatten och mjölk är inkörsport till heroin? Nej, så kan man inte ta reda på vad som är inkörsport till tunga droger.

Om man däremot studerar cannabisbrukare och deras bruk av andra droger. Studier visar att färre än 1 person på 100 har någon gång testat heroin. Dvs 0,8-0,9% av alla cannabisbrukare har någon gång testat heroin. Ca 1 av 100 cannabisbrukare har använt kokain någon gång, dvs ca 1%. Betyder det att cannabis är inkörsport till heroin? Det är lite som att säga, att idrott är inkörsporten till anabola steroider.

Tar man ytterligare en titt på missbrukare av tunga droger, så kan man se en gemensam nämnare hos dessa personer. Oftast har de här personerna haft problem hemma. Föräldrar som skilt sig tidigt, ensamstående föräldrar, föräldrarna bråkar mycket, föräldrarna dricker mycket alkohol med mera. Den här typen av problem kan man se hos de allra flesta heroin- and andra drogmissbrukare.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s