Är cannabis farligt?

Det är vanligt att man googlar meningen ”är cannabis farligt”. Vad får man fram för resultat? Eftersom de allra flesta sidor på svenska säger samma sak ”Cannabis är extremt farligt, cannabis gör människan automatiskt lat, cannabis är extra farligt för unga, cannabis är knark..”. Ja, ni förstår. Det som är intressant är, att utanför våra svenska gränser är cannabis långt ifrån så farligt som våra svenska medier låter oss tro.

Vad är det då som är så farligt med cannabis? Vad det än må vara för något, allt från att ”cannabis krymper hjärnan” till ”cannabis ger försämrat IQ”, så är dessa påståenden egentligen väldigt långt ifrån verkligheten. Men man får inte glömma att dessa kan stämma. Hos vissa enskilda individer. Mest troligt spelar det ingen roll om dessa personer använder cannabis eller alkohol, de har anlag för vissa drag och därför utlöses de ”bieffekter från drogen” hos den enskilda personen. Det må stämma att det hade inte inträffat personen förrän senare i livet. Men.. Det vi inte informeras om är att dessa så kallade biverkningar dyker upp hos minoriteten utav alla missbrukare, dvs personer som brukar cannabis från morgon till kväll i xx-antal år. Någon som använder cannabis ibland då och då, kommer mest troligen aldrig få några negativa bieffekter.

Alltså, endast en minoritet utav alla cannabis-missbrukare får negativa biverkningar efter daglig långtidsbruk. Därför kan det vara bra att förstå att de allra flesta personer kan använda cannabis utan några negativa biverkningar, precis som de absolut allra flesta kan dricka öl eller cider utan att få sitt liv upp och ner.

Man talar ibland med folk som jobbar eller jobbat på behandlingshem för missbrukare. Deras argument är ofta ”Kom till mitt jobb och se hur det går för människor som använder cannabis”. Borde man inte som anställd på behandlingshem förstå att de personer som de träffar på sitt jobb, är endast dessa med problem. Därav tror de av någon anledning att alla som dricker ett glas öl eller röker en joint, kommer automatiskt hamna på dessa behandlingshem. Samtidigt borde man förstå att de personer som tas hand om där, inte haft problem med endast cannabis. De har haft problem med cannabis, alkohol, heroin, amfetamin, nikotin, kokain och bokstavligen alla berusningsmedel. Personer med beroendeproblem, vare sig det handlar om droger och sex eller vad som helst i princip. Men man väljer att plocka ut den minst farliga drogen från gänget och skylla allt på det, istället för att försöka förstå problemet hos individen.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s