Cannabisbruk ökar bland unga i Sverige

Sverige står inför ett val. Det är dags att testa något nytt, eller fortsätta med det som gjorts i 50 år. Vad har man gjort de senaste 50 åren? Varje år har regeringen satsat mer pengar på att bekämpa cannabis, i strävan efter att göra Sverige till ett narkotikafritt samhälle. Hur har vi lyckats med det?

Enligt den senaste EU-rapporten, har cannabisbruket ökat mer och mer bland unga och har aldrig varit så pass hög som den är idag i Sverige. Så unga som 14-åringar säger öppet att de använder cannabis regelbundet. Frågan borde snarare vara; hur har vi i Sverige misslyckats? Faktum är att de senaste 50 åren har regeringen valt att lägga ut högre och högre belopp från skattebetalarens plånbok, och i direkt resultat utav det har bruket ökat med flera hundra procent. Det är alltså ett problem som vi själva skapat. Ett problem som inte fanns för 50 år sedan.

Man ser tydligt i länder som valt att avkriminalisera cannabis och andra droger, att bruk, missbruk, dödlighet och drogrelaterade problem har minskat successivt. Problemen växer i Sverige, som för övrigt har en av EUs strängaste regler när det kommer till cannabis. Vi är på plats nummer 2 i listan med mest drogdödlighet. Vi satsar nästintill mest pengar i hela Europa på att bekämpa cannabis. Borde inte vi vara sist i listan med mest drogdödlighet i Sverige?

Vår hälsominister Gabriel Wikström förstår inte problematiken eller vill inte sätta sig in i det. Året är 2015 och han säger ”Vi vet inte nog mycket om dessa droger”, när vi i själva verket har oändligt mycket saklig och fakta-baserad information tillgänglig. Att cannabis-problemen ökar i Sverige, gör så för att det är så hårda regler här. Det gör den svarta marknaden attraktiv för den som vill tjäna snabba pengar. Cannabis är dyrare än guld i vårt land. Varför skulle någon säga nej till att tjäna snabba pengar som ger personen så mycket pengar att hen kan pensionera sig, efter ett par års arbete, vid 20-års åldern?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s