Shakespeare rökte cannabis

Det sägs att cannabis inte är en del av vår kultur. Det används som ett argument för varför cannabis inte borde legaliseras. Ett forskningsteam i Sydafrika har hittat cannabis i William Shakespeares pipor. Vad innebär då detta? Vi bör omedelbart sluta prata om Shakespeare och sluta referera till Hamlet, Julius Caesar, Macbeth, Othello, Romeo och Julia med mera? Enligt den logiken är detta ett måste för att vi ska bli av med cannabis i vårt land, Sverige.

Som läsaren säkerligen förstår, så är detta argument mot legalisering av cannabis mer skrattretande än något annat. Ska vi även sluta visa filmen Ted 2 på våra biosalonger runt om i landet? Hur långt behöver vi gå för att få lite perspektiv och inse vad som är rätt?

När cannabis kriminaliserades i USA 1937, fick Harry Anslinger makten att redigera alla Hollywood-filmers manus för att förlöjliga cannabisbruk och skapa myter och ljuga om vad cannabis är och gör för människan. Utländska filmer som visade en neutral eller positiv bild av cannabis, bannades och fick aldrig visas i USA. Idag har vi kommit långt från det och ser mer och mer i våra favoritfilmer att cannabis används allt oftare och framställs på ett mer realistiskt sätt. Wally Johnson, som jobbar med dokumentären ‘Mary & I’ (en självfinansierad svensk dokumentär om cannabis), fick ett flertal nej-tack mail från olika produktionsbolag i Sverige. Produktionsbolagen var väldigt positiva till idén om att göra en objektiv dokumentär om cannabis, men ville ej medverka för att de var rädda för att förlora kunder. Det berättar mer om den stigmatisering som pågår i Sverige. År 2015 bör inte sådant hända.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s