Kriget mot droger – objektiv synpunkt

USAs president, Richard Nixon, förklarade (enligt hans egna ord) krig mot droger i juni 1971. Om man då tänker på vad ”kriget mot droger” egentligen är för något. Är det ett krig om motparten varken kan försvara sig eller attackera? Drogerna i sig kan ju inte göra något. Människan måste själv ta valet att bruka en drog, vare sig det är cannabis, koffein eller alkohol.

”Droger förstör liv” och ”droger dödar” med mera är vanliga kommentarer man hör svensken konstatera, men är det verkligen så? Det är som att säga ”Bilar dödar och förstör liv” för att det händer bilolyckor varje dag i vårt land. Det är väl inte bilarnas fel? Så länge ingen skadas, bör det väl inte vara något problem med att kunna bruka droger eller köra bil? Om du väljer att röka en joint en fredag kväll, så är det väl inte så illa? Du kanske till och med mår bra utav det. Här kommer vi till ett annat dilemma. Om en drog får dig att må bra, då är du automatiskt en missbrukare i svenskens ögon.

Majoriteten av alla kaffedrickare får positiva effekter av att dricka ett par koppar om dagen. Innebär det då att man är kaffemissbrukare? Kaffe innehåller koffein och koffein är en drog. Är alla kaffedrickare drogmissbrukare? Var går gränsen? Vem är det som vet när man är en missbrukare av en drog? Troligen vet brukaren själv det när hen inser att det går ut över jobb, familj, vänner och vad som helst. Om du däremot tillhör de 94% som aldrig hamnar i ett (i det här fallet) cannabismissbruk, så kommer du kunna leva ett helt normalt och lyckligt liv. Ca. 6% av alla cannabisbrukare hamnar i missbruk. För alkohol är siffran dubbelt så stor. Varför? Alkohol är cirka hundra gånger farligare och avsevärt mycket mer beroendeframkallande än cannabis.

Kan man konstatera att kriget mot droger handlar om ett krig mot människan? Det är rätt så enkelt att svara på den frågan, vare sig man är mot droger eller inte.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s