Överdosera på cannabis

Man läser ofta i tidningar om personer som överdoserat på cannabis och som hamnat på sjukhus. Ett vanligt scenario är att personen/personerna oftast ätit brownies, eller andra kakor, med cannabis i. De har känt sig ”sjuka” eller ”förvirrade” och själva ringt ambulans och sagt att de överdoserat på cannabis. Andra påstår att det går inte att överdosera på cannabis. Stämmer det?

Forskarna har haft det väldigt svårt att få exakt svar på frågan. Det har gjorts övervakade tester på djur under långa perioder, men fortfarande inte kommit fram till en dödlig dos. Man uppskattar att 20 000-40 000 gånger en joint cannabis måste konsumeras inom 15 minuters tid för att få i sig en dödlig mängd cannabis. Med andra ord, ca 680 kg cannabis måste rökas på 15 minuter för att ta livet på en person. Ja, sexhundraåttio kilo.

Varför ringer då dessa individer till sjukhus och säger att de överdoserat på cannabis? 1. I princip alltid är det nybörjare som aldrig tidigare använt cannabis eller endast testat röka cannabis tidigare. 2. Personen äter cannabis, istället för röker det. Vilket i sin tur innebär en mycket längre och intensivare effekt. 3. Om personen skulle vänta i ett par timmar och försöka ta det lugnt och tänka positiva tankar, så inser man att man bara är ”hög”. Då slipper man ringa sjukhus och tro att man överdoserat på cannabis (vilket än en gång kräver ca. 680 kg på kort tid).

Polisen säger att detta händer varje dag i Sverige och att denna typ av ”brott” ökar. Ja, det är fortfarande ett brott att bruka cannabis i Sverige år 2015.  Tänk dig att ungdomarna i skolan får lära sig vad cannabis egentligen är och vad det gör för kroppen, var gränsen går för att överdosera, på vilket sätt det är bäst att ta som nybörjare och så vidare. Då kommer denna typ av episoder minska enormt mycket. Vi har kunskap om vad cannabis är och gör, men vårt land vägrar ta ansvar och utbilda människor. Varken vuxna eller unga utbildas inom frågan. Istället väljer medierna att skrämma populationen genom att citera Fred Nyberg och RNS-chefen Per Johansson, som båda är fullt medvetna om att det de säger om cannabis är lögner.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s