Irland avkriminaliserar?

Det debatteras mycket i hela världen, Sydamerikanska länder legaliserar och avkriminaliserar i större skala än någonsin tidigare, och inte minst i Europa. Länder som Spanien, Portugal, Nederländerna och Tjeckien har kommit en lång bit på vägen med sin framgångsrika narkotikapolitik i respektive land. Näst på tur verkar vara Irland.

I dagsläget ser det ut att bli en avkriminalisering i Portugals fotspår. Irland har studerat Portugals förändring de senaste 15 åren, evolutionen från avkriminalisering år 2001. Portugal har alltså avkriminaliserat alla droger i landet, inte bara cannabis. Vad har det resulterat i då? Dramatiskt mycket mindre personer med HIV/AIDS, drogrelaterade brott har minskat, drogbruket har inte ökat bland befolkningen mm. Man förutspådde att landet skulle bli en mycket vanlig reseort bland drog-brukande turister, vilket inte heller har hänt.

Peter McVerry, präst som jobbat med hemlösa i Irland i över 35 år, har följande att säga om kriget mot droger: ”De enorma mängder pengar som lagts ner på att arrestera och åtala personer för innehav av droger för personligt bruk de senaste 30-40 åren har varit fullständig slöseri med pengar”.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s