Vem gynnas av att cannabis är olagligt?

De flesta av oss svenskar är emot legalisering av cannabis. De flesta av oss tycker det är fel att använda cannabis. De flesta av oss tycker man inte ens ska få använda cannabis i medicinskt syfte. Varför? ”Cannabis är det farliga knarket” enligt de allra flesta svenskar. Det spelar ingen roll att cannabis är långt ifrån lika farligt som den lagliga alkoholen, för använder man cannabis (i vilket syfte som helst) så blir man stämplad som ”knarkare”. Kaffe har varit olagligt i Sverige ett antal gånger. Då var man också missbrukare om man drack en kopp kaffe om dagen. Trots dessa olagliga substanser, ökar bruket av dem. Men vem är det som gynnas av att dessa droger är olagliga?

De flesta politiker vill inte röra ämnet och ignorerar faktumet att vår narkotikapolitik skadar mer än gör nytta. Vi har EUs näst sämsta siffror när det kommer till olagliga droger. Många länder avkriminaliserar och det visar sig fungera mer än utmärkt. Men till frågan; vem gynnas av att cannabis är olagligt?

Brukaren gynnas inte alls. Man riskerar fängelse och andra straff. Familjer med barn då? Att låta en person på gatan avgöra om barnet ska få röka marijuana eller inte, är inte positivt för varken barnet eller föräldrarna. Polisen får så mycket att göra att de inte prioriterar riktiga brott (på sistone har poliser uttalat sig i medier om hur olycklig situationen är och att de allra flesta poliser väljer att hellre prioritera enskilda brukare istället för våldsbrott och liknande, för det är mindre pappersarbete och mindre tidskrävande).

Kriminella organisationer verkar vara de enda som gynnas av att cannabis har status olagligt. De tjänar så pass stora belopp pengar att vi vanliga Svenssons kan inte ens tänka oss hur mycket pengar det handlar om. Ju striktare och restriktivare lagar vi har, desto bättre är det för försäljaren. Nio av tio cannabisbrott är vanliga Svenssons, det vill säga personligt brukare. Alltså endast en person av tio cannabisbrott handlar om försäljning av något slag. Idag är det bättre än någonsin att sälja droger i Sverige. Under ett par månader kan man tjäna ihop mer pengar än vad de flesta svenskar tjänar på ett helt år. Varför tillåter vår regering detta i vårt land? Med andra ord välkomnar vi kriminalitet.

Det allra värsta är att medelsvensson anser förbudet vara en bra idé och att droger går att stoppa. Vi har försökt de senaste årtiondena med samma taktik och idag mer restriktivt än någonsin tidigare. Det vi märker är att problemen ökar ju mer vi slåss emot. Vare sig cannabis är olagligt eller ej, ökar bruket eftersom _folket_ vill använda cannabis. Med andra ord går det inte att få slut på droger i vårt land, så länge det finns människor här. Det är dags att byta taktik till något som ett trettiotal länder gjort med goda resultat.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s