Vad händer i Uruguay?

Uruguay legaliserade cannabis i hela landet december 2013. Presidenten Jose Mujica har sagt följande: ”Jag vill inte att mitt folk ska lämnas i kriminellas händer”. Han ville strypa de kriminella organisationers största inkomstkälla. Betyder det då att cannabis har släppts fri i landet? Nej, idag regleras cannabis under kontrollerade former och det finns regler som följs. Precis som var som helst, där cannabis är lagligt.

Ingen under 18-år kan köpa cannabis, man får odla upp till 6 plantor per år, köpa upp till 40 gram per månad, mängden THC får maximalt vara 15%. Låter dessa regler för slappa? Om man då jämför situationen här hemma i Sverige. På grund av att det är olagligt, kan vem som helst köpa det. Det spelar ingen roll om det är en 42-årig eller 13-årig person. Så länge säljaren får pengar, får köparen gräset. Vad är det då för mängd THC i marijuanan? Det vet man inte. Absolut ingen vet mängden THC i gräset som säljs i Sverige. Har produkten blivit besprutad, med ämnen som är farliga för hälsan, för att ge blomman mer volym? Det vet vi inte, men troligen har den det. Uruguay kanske inte låter så illa längre?

Låt oss anta att unga fortsätter testa och bruka cannabis efter att Sverige legaliserat och reglerat drogen på samma sätt som alkohol och tobak. Ingen vill att barn och unga ska använda droger, vare sig det handlar om alkohol eller cannabis. Men låt oss anta att det kommer alltid finnas vissa som gör det. Vill man som förälder att sitt barn köper marijuana från gatusäljare och får en produkt som kan innehålla vad som helst? Eller vill man i så fall att barnet köper marijuana som vår regering har utfört kvalitetskontroller på?

Varför envisas vi då med att fortsätta kriminalisera all marijuana-bruk? Så länge vi väljer att hålla cannabis olagligt, kommer organiserad brottslighet bara växa i vårt land. I vissa latinamerikanska länder har det till och med gått så långt att dessa kriminella organisationer mer eller mindre styr länder och regeringen kan inte sätta stopp för det. Dock finns det en lösning, ett alternativ som Uruguay valt att genomföra. Om man vill släcka en brasa, slänger vi i mer ved eller vad gör man?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s