Gällande våra mänskliga rättigheter

Vi tar det givet att vi har mänskliga rättigheter i Sverige. Hur pass bra stämmer det? Många tycker att det är en mänsklig rättighet att exempelvis kunna medicinera sig med cannabis när ingen annan medicin hjälper mot sina besvär. Lagen säger annat. Sjuka cancerpatienter, som mår bättre med hjälp av cannabis, straffas och bötfälls i Sverige. Detta händer trots att inget annat läkemedel hjälper mot dessa besvär. Det är inte bara själva bruket som gör en till misstänkt kriminell i Sverige.

Grannen Svensson tycker om att odla sina egna grönsaker och gör det året runt, både utomhus och inomhus. Eftersom vintern är kall, sker odlingen inomhus under vinterhalvåret. Då behöver man ett odlingstält, lampor, timer, fläkt, frön osv. Med andra ord, inget ovanligt eftersom det är fullt vanliga produkter. Om Svensson beställer dessa produkter från nätet (utomlands eller Sverige), kan man räkna med att tullen informerar polisen om att det kommer ett odlingstält och lämnar adressen till polisen. Polisen åker hem till Svensson och gör husrannsakan några veckor efter paketet anlänt. Personer som varit med om husrannsakan, beskriver processen ofta som ”Polisen kommer hem och vänder upp och ner på allt. Minsta lilla yta gås igenom.”. Svensson behandlas som en misstänkt kriminell person för att hen köpt ett odlingstält för sina grönsaker.

Hur var det nu med mänskliga rättigheter? Köper man en kniv från IKEA, kommer inte polisen hem för att kolla om man skadat någon med kniven. Man kan även fråga sig hur mycket husrannsakan kostar att genomföra. Och vem är det som betalar för det hela oavsett? Skattebetalarna, så klart. Stora pengar används för att kontrollera ifall någon eventuellt gör något olagligt i sitt hem. Låt oss anta att Svensson odlar cannabis hemma. Han brukar cannabiset själv för att det underlättar dennes liv eller för att Svensson tycker om att röka gräs ibland, precis som Johansson tycker om att dricka öl ibland. Är det verkligen värt att dina skattepengar används för att straffa Svensson? Förutom cannabis, är Svensson en helt vanlig människa med jobb, familj och vänner, precis som Johansson är.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s