Ohio röstade nej till legalisering

Tidigare i veckan röstade delstaten Ohio, USA, nej till legalisering av cannabis. RNS var snabba på att uppmärksamma detta och tror att ”trenden” är påväg att vända, genom att kalla det hela för bakslag. Ca. 60% av den amerikanska befolkningen vill se en legalisering av cannabis, men varför röstade Ohio nej?

Initiativet innebar alltså att ett fåtal redan stora, framgångsrika, mäktiga och framförallt rika personer och företag skulle ha fått monopol på att odla cannabis. Det skulle innebära att dessa organisationer skulle bli större och mäktigare, genom att ha ensamrätt till odlingen och försäljningen till så kallade dispensaries/apotek. ”Men vill inte befolkningen kunna använda laglig marijuana?” kan man fråga sig. Absolut är det bra med att ta bort organiserad brottslig verksamhet från gatorna och samhället, men till vilket pris? Att endast de rika har möjlighet att tjäna pengar på det? Det tyckte Ohio-borna inte var en bra idé, vilket bara är positivt för ”legaliseringvågen”.

Denna veckan har även presidentkandidaten, Bernie Sanders, gått ut med att han vill avsluta ”kriget mot droger”. Situationen här hemma i Sverige är långt ifrån den i USA.

Cannabis är bland de mest forskade substanser på denna planet. Inget läkemedel har forskats lika mycket som cannabis, alkohol har inte forskats lika mycket som cannabis och forskningen kring marijuana är större än någonsin tidigare. Man kommer fram till samma sak; cannabis är inte farligare än alkohol, cannabis är mindre farlig än kaffe och koffein, cannabis är mindre dödlig än gurka och tusentals andra studier som visar att det vi alltid trott om marijuana är faktiskt fel. Samtidigt säger vår hälsominister, Gabriel Wikström, att ”vi vet inte nog mycket om ämnet”.

Gabriel Wikström påstår även att nio av tio unga inte vill legalisera cannabis. En studie från Linköpings Universitet visar att 37% av studenterna någon gång testat cannabis och 19% använt det senaste året. Ska vi tolka det denna dryga tredjedelen av studenterna tycker det är okej för dem att använda cannabis men vill fortsättningsvis att det ska vara kriminaliserat? Låter inte så logiskt, va?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ohio röstade nej till legalisering

  1. Josef Boberg skriver:

    Det tar sin tid att vända det djupt rotade mot cannabis-syndromet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s