Positivt att kriminalisera?

Allt fler länder börjar inse vad ett cannabisförbud gör för samhället och för individen. Det kan vara den unga såväl som den äldre vuxna människan som brukar drogen. Mer och mer människor hittar något positivt med växten och ser inga problem med att leva ett normalt liv med cannabis, precis som ibland dricka alkohol. Sverige envisas med att fortsatt ha ett förbud. Vad innebär förbudet för ungdomen eller för en vuxen person?

Poliser i USA, och även i Sverige till viss del, har insett att förbudet orsakar mer problem än vad själva drogen. Låt oss säga att en ansvarstagande vuxen person brukar cannabis. Vad händer med personen om polisen tvingar en till urinprov? Personen får ett prick i registret som däremot innebär att hela framtiden är osäker och livet blir svårare på alla sätt.

Vad händer om polisen inte blandar sig i och personen enbart brukar cannabis hemma? I värsta fall kan personen somna om man t.ex. röker ”för mycket”, vilket börjar vara allmän kunskap om marijuana. Många pratar om psykiska sjukdomar men enligt vetenskapliga studier finns det ingen koppling mellan psykiska sjukdomar och cannabisbruk. Personen kan alltså leva ett helt normalt liv om polisen ej blandar sig i och ger personen ett ”prick i registret” och personen kan fortsatt ha kvar sitt jobb, körkort, vårdnaden om sina barn, slipper betala böter alternativt sitta i fängelse. Är det verkligen bra att man straffar en ansvarstagande vuxen människa för att ha brukat lite cannabis om ingen annan är inblandad i detta? De flesta studier om cannabis har även visat att det kan vara bra för hälsan att bruka cannabis som aktiverar människans endocannabinoidsystem, som i sin tur bidrar till ökat välmående och håller många sjukdomar borta.

Den gamla ”Om vi får fast dig så kommer vi göra allt för att ditt liv blir så svårt som möjligt”-lagen vi har i Sverige börjar bli för gammeldags. Att ständigt jaga den individuella personliga brukaren gör ingen skillnad i cannabisbruket hos den svenska befolkningen. Vår hälsominister pratar om ”tänk på barnen” men glömmer bort att det är just därför vi bör avkriminalisera och slutligen legalisera drogen för att ha så bra kontroll som möjligt (för idag kontrollerar vi inte alls det, utan låter kriminella kontrollera), så att unga inte får tag i cannabis så lätt som de får idag. Dessutom, som förälder känner man väl sig tryggare om barnet (ifall de testar cannabis) röker något som är godkänt med alla kvalitetskontroller, istället för en gatuprodukt som kan vara besprutad med vad som helst?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s