Sveriges hälsominister om droger

Sveriges narkotikapolitik är bland de extremaste i världen och i dagsläget har drogbrukaren inga mänskliga rättigheter i Sverige. Har man illegal narkotika i blodet, förlorar man sina mänskliga rättigheter. Detta är fel enligt FN. Hälsoministern Gabriel Wikström har sagt att han inte tar det på allvar.

Nu vill han dock ändra på den svenska synen på droger och politiken kring det. Eller vill han det? Låt oss se vad han tycker.

I en intervju med SVT säger Wikström att han är orolig för Kanada, som väljer att legalisera och reglera cannabis. Orolig för att reglera en drog? Är det inte självklart att man stöttar tanken på att _reglera_ istället för att låta det vara en oreglerad marknad, som styrs av drogkarteller och kriminella organisationer? Hälsoministern fortsätter: ”När det gäller Kanada vet vi ju också att dom är väldigt måna om att politiken ska vila på en vetenskaplig grund. Men jag ser inte framför mig att vi kommer att gå den här vägen.”. Alltså säger Gabriel att vetenskaplig grund för narkotikapolitik inte är något han strävar efter.

Gabriel pratar om Portugal, som avkriminaliserade alla droger för 15 år sedan, som faktiskt kunnat visa hur mycket de åstadkommit genom att istället för att straffa, lägga pengarna på vård. Hälsoministern är fullt medveten om situationen i Portugal, där positiva resultaten varit så pass enorma att ingen vill tillbaka till förbudstiden. Varken politikerna eller folket. Gabriel får frågan om Sverige kan lära sig något från Portugals narkotikapolitik och svarar: ”Jag tror alltid att man kan lära sig något, men det är ingenting som påverkar vår politik.”. Efter avkriminalisering har Portugal bland lägsta narkotikadödlighet i hela EU.

Wikström avslutar intervjun med att han tycker ”själva debatten är det som blir mest intressant” i veckans UNGASS toppmöte, på FN-nivå, om den globala drogpolitiken. Hälsoministern för Sverige har talat. Oavsett om avkriminalisering och skademinimering bevisligen fungerar världen runt och drogproblemen minskar, väljer Sveriges hälsominister att ignorera detta eftersom ”det är ingenting som påverkar vår politik”. Detta kommer från mannen som är hälsominister för landet som har EUs nästa högsta narkotikadödlighet.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s