Nils Bejerot och den svenska narkotikapolitiken

Inte alltför många känner till Nils Bejerot men han nämns ofta i samband med den svenska narkotikapolitiken. Vem är då den här Bejerot alla pratar om?

Kort och gott, han anses vara svenska narkotikapolitikens fader och har lämnat spår efter sig som vi än idag lever efter. Vi ser ner på människor som brukar olagliga droger. Han lyckades svartmåla personer som lider av beroendesjukdom som själva djävulen som ska bort, vilket än priset må vara. Det är precis det som händer i Sverige idag, som briljerar med sin näst högsta narkotikadödlighet i hela EU. Av 28 länder är Sverige näst högst på listan.

Innan Nils Bejerot började delta i narkotikadebatten, sågs personer med missbruksproblem som ett privat hälsoproblem. Detta var fel enligt Bejerot. Han ville vända på det hela. Vid den här tidpunkten (80-talet) riktade polisen sig mot langare och de som sålde olagliga droger medan allt bruk var avkriminaliserat. Bejerot tyckte man ska arrestera brukarna av droger istället. Vad är logiken bakom detta?

Nils Bejerot påstod att följande faktorer leder till missbruk av olagliga droger:
Tillgång till tid
Tillgång till pengar
Tillgång till droger

Hela hans teori spricker när han vill minska efterfrågan på droger, men väljer att straffa brukare medan langarna går fria. För att minska drogers tillgänglighet, låt langarna vara i fred och jaga enskilda brukare. Inte så logiskt, va? För att minska tillgången på alkohol, ska man stänga ner Systembolaget eller fängsla Ingvar som köpte en vinflaska till middag? Bejerot var skicklig på att prata och debattera vilket ledde till att svenskarna köpte hans teorier. Förklara den logiken till mamma, pappa eller någon i familjen eller i närheten och kolla vad deras reaktion är.

Hur är det med tillgång till tid och pengar då? I så fall borde mer eller mindre alla svenskar vara missbrukare vid det här stadiet, om Bejerots teorier stämde. Vem har tid? Svenskar jobbar generellt inte mer än 8h om dagen, resten av tiden är fritid. Vem har pengar? Svenskar är bland det rikaste folket i världen. Det otroliga är att idag, 2016, fortsätter vi följa dessa oförklarliga rasism-liknande teorier som dessutom år efter år visat sig misslyckas sedan 1988, då droger kriminaliserades i Sverige. Vi riktar oss på fel målgrupp. Låt oss gå tillbaka till det som faktiskt fungerade och behandla beroendesjukdom för det det är, som en sjukdom; ett hälsoproblem.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s