Varför avkriminalisering av cannabis är positivt

När man tänker lite längre och kommer fram till att de allra allra flesta cannabisbrukare är ytterst laglydiga och normala människor. Det är din bror, syster, mor, far, dotter, son, bästa vän eller favorit kusin. Det är vem som helst. Den här samma personen jobbar som vem som helst och lever sitt liv som alla andra. Den enda saken som skiljer är att personen brukar cannabis.

Enligt uppskattningar finns det 220,000 svenskar som regelbundet brukar cannabis. Dessa brukar oftast vara uppskattningar neråt, många gånger baserade på enkäter där folk oftare än sällan är ärliga på grund av rädsla för risken att bli avslöjad. Allt fler blir mer accepterande när det kommer till cannabis, även i Sverige ser vi mer liberal inställning till cannabis.

Är det verkligen rätt att dessa personer blir straffade? För vad? För att ha brukat cannabis vilket är som att dricka en eller ett par öl. Tänk scenariot där man sitter och umgås med sina vänner på puben och du ska straffas för det. I just Sverige är straffen högre än de flesta länder. Du får en prick i belastningsregistret vilket i sin tur innebär att du kan bli av med körkort, jobb (om bilen är din enda transportmöjlighet), dina barn, böter (oftast drygt 10,000 kronor), du kan inte ansöka om visum till många länder (vid resa eller flytt utomlands) och du blir utstött ur samhället för att du nu är per lag ”kriminell”.

De allra flesta rationella människor tycker nog att det inte är rimligt att detta pågår. Varje år är det närmare 100,000 misstänkta narkotikabrott och dessutom där till och med hela 90% är oskyldiga för det misstänkta brottet, att röka en joint ibland. Bara det är extremt mycket pengar av alla skattebetalares pengar. Där lägger man på resurser för poliser som aktivt driver spaning, deras lön, domare, fängelse, andra kostnader som direkt sker när en person straffas och så vidare. Någon uppskattade det till ca. 4 miljarder kronor varje år.

Dessa pengar skulle kunna sänkas med minst 85% om man valde att legalisera cannabis. Då har man tre och en halv miljard till skolor, hälsovård, utbildning och på många sätt göra samhället tryggare. Fortfarande 2016 ljuger organisationer om cannabis och andra droger för skolbarn. Inget barn ska bruka droger men inget barn ska heller inte ljugas för. Dagligen vaknar folk och inser att det vi håller på med fungerar inte. Läs nyheter och sociala medier, Sveriges narkotikapolitik ifrågasätts hårdare än någonsin tidigare.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s