Legalisera cannabis?

Sverige har bland västvärldens strängaste narkotikapolitik (ironiskt nog även nästintill mest problem med illegala droger trots detta) men allt fler debattörer och aktivister hörs och syns på olika medier. Varför sker detta? Varför vill man idag legalisera cannabis mer än någonsin tidigare? Vad vet vi om laglig cannabis? Skulle inte fler använda drogen om man valde att legalisera? Skulle inte unga bruka drogen mer om det var lagligt?

Marijuana/cannabis är en psykoaktiv drog som kommer från plantan hampa, en ört, och har en berusande effekt. Cannabis brukas mer idag än vad det någonsin tidigare gjorts, även i länder med extremt repressiv drogpolitik. Detta har lett till enormt stora problem så som svart marknad (oreglerad marknad), drogkarteller, kriminal aktivitet, polisvåld, gängmedlemmar etc. Även i Sverige krigar farliga gäng med varandra om vem som ska få sälja cannabis och det skjuts, oskyldiga människor har skadats och även dött pga dessa skjutningar.

I vilka sammanhang brukas cannabis?

Så kallade rekreationsbrukare som brukar i syftet att stressa ner, lindra ångest och bara ta det lugnt efter en lång arbetsdag. Medicinskt har cannabis brukats i flera tusen år och de tidigaste skrifter om cannabis kommer härstammar till 2737 år f.Kr i Kina. Idag brukas cannabis i stor sträckning för smärtlindring av nervsmärtor, cancerbehandling, MS, alzheimers och hundratals olika sjukdomar. Ofta i oljeform och man doserar väldigt exakta mängder.

Hampa uppskattas kunna användas till mer än 25,000 olika produkter när det kommer till det industriella bruket. Allt från kläder, betong (bygga hus osv.), användas istället för plast, olja och flertalet andra användningsområden. Man kan alltså ersätta all plast med hampa, som sedan kan slängas i naturen för jorden återvinner hampan och t.ex. djur som råkar få det i sig dör inte till följd av detta och miljön påverkas positivt. Även religiöst bruk sker inom Hinduism, Buddhism, Rastafarians och andra kulturer och cannabis brukas i olika ceremonier.

Vilka eventuella negativa effekter skulle laglig cannabis innebära? Bruket ökar hos de äldre medborgarna (detta kan man se de i amerikanska delstater som legaliserat). Bilolyckor skulle kunna öka (dock visar all statistik från amerikanska delstater att detta inte stämmer och man kan även sen att allt färre olyckor hänt sedan legalisering). Barn kan hitta cannabis hemma och råka få i sig av misstag (i Colorado har detta ökat från 1,3 barn av 100,000 till drygt 2 barn av 100,000, alltså väldigt marginell ökning). Myten om att man vill testa farliga droger till följd av cannabisbruk är endast en myt. I dagsläget händer detta lättare eftersom de som säljer cannabis oftast säljer även andra droger och därigenom erbjuder andra droger till köparen.

Vilka positiva effekter skulle legalisering av cannabis innebära? Ekonomin och skatteförmåner skulle öka och detta ser man i alla länder och delstater som legaliserat cannabis. Det enormt kostsamma ”kriget mot droger” skulle minska och istället för att straffa individer kan hjälp erbjudas. Faktumet att cannabisbruket stadigt ökat trots förbud förklarar att förbudet inte minskar efterfrågan. Reglering av cannabis sker när man legaliserar. Vad innebär reglering? Man kan endast köpa cannabis om man är över en viss åldersgräns (t.ex. som 20 åring kan man köpa alkohol på Systembolaget). Färre unga kan köpa cannabis om endast butiker tillåts försäljning. Cannabis är inte fysiskt beroendeframkallande. Detta har man vetat sedan 60-talet och innebär att om man slutar bruka cannabis känner man inte fysiskt beroende för drogen. Mer forskning tillåts om cannabis är lagligt. Idag tillåts knappt forskning inom cannabis pga att det just är olagligt. Kvalitetsförsäkring kan möjliggöras om cannabis regleras. Då kan man vara säker på att den cannabis man köper inte innehåller besprutningar eller andra giftiga ämnen illegala försäljare tillägger i cannabis för att det ska se bättre ut eller väga mer. Till följd av legalisering inför man stränga kvalitetskontroller och den cannabis som säljs är 100% naturlig och möter de höga kvalitetskraven.

Det är lätt hänt att man är emot cannabis per automatik men när man börjar analysera frågan märker man snabbt att det kanske inte är så illa att reglera försäljningen och därigenom göra all bruk så säkert det bara går. Faktumet är; cannabis brukas oavsett dess legala status. Är det inte bättre att lyssna på vad forskning och evidens säger om det hela?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s