Cannabis och ångest

Det finns många påståenden om cannabis och att det orsakar ångest. Media, politiker och till och med vissa läkare som kallar sig för ”cannabisexperter” hävdar att cannabis orsakar långvarig ångest och andra psykiska svårigheter. Men vad säger vetenskapen om det hela? Hur fungerar människan och cannabis tillsammans?

Cannabis innehåller en cannabinoid som heter Tetrahydrocannabinol eller THC. THC är likt signalsubstansen Anandamid. Anandamid är en naturligt förekommande cannabinoid hos människan som finns i hjärnan. Naturliga cannabinoider är specialiserade signalsubstanser som utlöses av nervceller när de blir aktiva. Varje gång vi har en tanke aktiveras nervcellerna. Vanligtvis när nervceller är aktiva blir signalerna temporärt oemottagliga. Detta sker så att de inte ska överreagera. Cannabinoider avbryter denna process i vissa delar av hjärnan vilket betyder att när man röker cannabis blir hjärnan genomdränkt med cannabinoid molekyler.

När nervcellerna är oemottagliga hamnar de i extra känsligt och väldigt aktivt läge. Detta innebär att tankarna blir förstorade och mer centrerade. När man talar ångest och cannabisbruk, innebär det att om man tänker på saker som orsakar stor ångest i livet kan bli svårt att bli av med ångestliknande tankar och det kan kännas överväldigande. Svårigheter att tänka rationellt är vanligt och man kan tro att något är fel. Men det enda som är ”felet” är faktumet att man bara inte kan släppa en ångest-orsakande tanke.

Vad kan man göra ifall man under ruset upplever ångest och om det känns att det vägrar gå bort? Det bästa alternativet är väldigt simpelt; gör ingenting alls. Ångesten släpper och går bort inom ett par timmar. Vanligen släpps det dock redan efter några, vad man kan uppleva som långa, minuter. Det allra bästa är att andas lugnt och sansat samtidigt som man räknar till fem när man andas in, hålla andan i två sekunder och slutligen andas ut i fem sekunder. Det är viktigt att fokusera på räkningen eftersom det hjälper en att fokusera på annat och på så sätt hålla tankarna borta från ångesten. Det är viktigt att förstå att dessa ångestliknande känslor är övergående och endast tillfälligheter och kommer gå bort senast när ruset avlägsnat.

Hur många är det som kan uppleva ångest under ett cannabisrus? Vem som helst, precis som i det vardagliga livet. Enligt undersökningar och studier är det en liten minoritet som upplever ångestliknande symptom under cannabisruset. Svensk media och bristande droginformation förstorar gärna de få eventuella bieffekter enskilda individer upplevt. För att jämföra med något vi alla är bekanta med; vissa klarar inte av kaffe och koffeinets effekter medan den absoluta majoriteten faktiskt gör det.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s