Sverige och droger

Sverige annonserar den drogpolitik vi utövar som en framgångshistoria och försöker sätta press på andra länder att ta efter Sveriges modell. Samtidigt som detta sker, dör allt fler av droger här hemma. Sverige är på andra plats med näst högst narkotikarelaterad dödlighet. Varje år som går ökar dödligheten och fler svenskar dör av droger. Den största dödligheten sker i Stockholm.

Stockholm har nyligen lämnat European Cities Against Drugs, ECAD, som staden själv var med och grundade 1994. ECAD har inte kunnat påvisa några positiva resultat de senaste 20 åren. ECAD hade som bäst 270 städer som medlemmar men idag endast 48. Så sent som förra året medgav den svenska regeringen 400,000 kronor till ECAD. European Cities Against Drugs ville vara med och demonstrera sin misslyckade drogpolitik i årets UNGASS möte. Med argument som ”tänk på barnen” och ”missbrukare bör straffas” har ECAD inte tagit sitt första steg sedan 1994 och allt fler länder och städer har upptäckt detta och gått vidare med en modern narkotikapolitik som bygger på skademinimering.

sweden-deaths-graph.png

Sverige lever i illusionen och tron om att vår narkotikapolitik skulle lösa problem.

Länder som Schweiz, Portugal, Spanien, Tjeckien, Nederländerna, Österrike, Belgien, Tyskland, Italien, Luxemburg, Irland, Slovenien, Ukraina för att nämna några EU-länder som avkriminaliserat cannabis och även andra droger. Även våra grannar Norge, Finland och Danmark har slutat jaga drogbrukare för flertalet år sedan. Sverige är bland det enda landet i Europa som fortfarande aktivt tar skattebetalarnas pengar för att sedan straffa samma skattebetalare för sitt drogbruk (förtydligande: olagliga droger).

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s