Svenska politiker fortfarande tysta

Åsikter och okunnighet har präglat den svenska narkotikapolitiken de senaste decennierna. 1988 kriminaliserades personliga drogbruket pga att Nils Bejerot drivit kampanj i flera år och till slut lyckades med att ge en hemsk bild av ”knarkare”. ”Förr eller senare slutar man med sprutan i armen” och andra olämpliga lögner och onödiga kommentarer som gjorde att svensken började tro att alla som brukar en drog är missbrukare och bara kostar för samhället. Samtidigt glömmer man bort att alkohol är en drog, tobak är en drog och koffein är en drog. Magiskt nog gäller detta endast det som brukar olagliga droger, oavsett hur mycket mindre skadligare drogen är. Det är fel, enligt svensken. Vem är det som bestämmer vad som är fel?

Den växande andelen cannabiskunniga i Sverige ökar snabbare än någonsin tidigare. Alla har trots allt tillgång till internet. Men vad säger våra svenska riksdagspolitiker? De senaste åren har det inte sagts mycket. Rättare sagt har de valt att varken kommentera hur det går för den svenska narkotikapolitiken eller vilka brister det finns, samt vilka andra alternativ man tittat på. Har man registrerat att Portugal avkriminaliserade all drogbruk för mer än 15 år sedan och att narkotikadödligheten har minskat från flera hundra varje år till bara några enstaka fall. I början var det stort motstånd från portugiser. Idag är det ingen som vill gå tillbaka till hur situationen var innan avkriminalisering.

Kanada legaliserar cannabis i år och USA dubblade antalet delstater med laglig cannabis för nöjesbruk. Alla våra grannländer har godkänt naturlig cannabis som läkemedel för patienter. Samtidigt fängslar den svenska narkotikapolitiken cancersjuka patienter som odlar cannabis för att hantera sina symptom. Varför sker detta fortfarande?

I dagsläget finns det ingen svensk riksdagspolitiker som tagit i frågan – narkotikapolitik, och ställt den mot väggen med evidens och vetenskap. Inte en enda person. Noll.

Nu när vi finner oss i en situation där politiker är knäpptysta, vore det inte alldeles utmärkt att överlämna frågan om drogbruk till hälsovården? Precis som vi gjorde innan kriminalisering. Precis så gör allt fler länder och polisen blandas in endast om det handlar om illegal försäljning, smuggling eller langning till minderåriga. Låt inte Sveriges narkotikadödlighet bli högst i EU, det räcker med att vi haft näst högst de senaste åren.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s